Direktlänk till inlägg 8 augusti 2017

Familjen vildhäst

Av Ulrika - 8 augusti 2017 19:05

På höga hästar sitter de som aldrig trillat av. De som sitter säkert i stadig sadel och håller sig hårt i tyglar eller sadelknopp. 

De kan lätt säga:

"Dålig uppfostran! Begriper väl vem som helst att alla måste ha en sadel. Och strama tyglar."

Men mina pojkar ska inte ridas in med hot och smärta. 


Lätt för den som sitter i sin skräddarsydda sadel och skygglappar för hästens ögon att tro att man vet allt.

Men utan sadel, vassa sporrar och betsel i mun, skulle hästen fortfarande vara din vän och ha tillit till dig?


Den som ingen sadel har, får lära sig rida på annat sätt. Kanske inte ens ett träns med tyglar utan bara manen att hålla sig i. Barbacka klamra sig fast på hästryggen. 

Då är förutsättningarna annorlunda, eller hur? Men resultatet kan bli helt fantastiskt.


Mina barn, alla tre, trots så tydliga olikheter i sina personligheter, har en sak gemensamt och det är Lejonhjärtat. Modet att stå upp och modet att säga ifrån. Alla tre vågar de ifrågasätta. Inte för att vara jobbiga eller till besvär utan för att de inte köper vad som helst. Kanske har du rätt men då vill de förstå varför. Precis som jag. Och eftersom jag är en vildhäst själv, så har jag låtit dem hållas, försökt besvara deras frågor och inte bara sagt "För att det ÄR så" eller "För att JAG säger det". Jag har mött deras argument och ofta förlorar jag...dessvärre. Det får mig att tänka till.


Det är oerhört svårt att tygla ett sånt barn, men varför måste man det? Egentligen?

Låt det löpa fritt, som den vilda fölunge han är! Vi behöver såna fritänkande själar! Som inte bara sväljer, som inte låter sig ridas in. Som sparkar bakut eller biter ifrån om någon försöker binda dem, låsa in i en box! 


Det ÄR tufft att vara förälder till ett sånt barn. Det är tufft att vara lärare till en sån elev men lär man sig att uppskatta dem så har man ett nytt äventyr att se fram emot, varje dag. Det är ingen smärtfri resa, nej sanna mina ord. Men jag minns med glädje de lärare som bejakade min..."nyfikenhet" och mina frågor. 

Det är tufft men oerhört berikande att vara förälder till så starka och envisa, ifrågasättande, argumentationsdrivna barn. Och jag är oerhört stolt över mina pojkar! Även om omvärlden inte alltid ser det på samma sätt som jag.

Jag kommer aldrig att tvinga på mina pojkar sadel och träns, tygla och binda fast.

Nej spring min son! Var fri! Det är DITT liv! Och lyckas du, mitt lilla föl, få någon att kliva ner från sin höga häst och trygga sadel och därmed se världen med lite andra ögon, då har du skapat en förändring. 


För övrigt vill jag tillägga att mina barn är väldigt väluppfostrade, vältaliga och artiga. Får ofta höra det, senast i helgen. Så det är icke att förväxla med "ifrågasättande-pain-in-the-ass", vilket jag ser som en bra egenskap, tack så mycket.


Oh, btw, jag talar inte om några diagnoser här, utan bara personligheter. Jag struntar i vilket, vi är alla de vi är så bejaka dig själv! Vi behöver olika!
 
ANNONS
 
Ingen bild

Katri

10 augusti 2017 16:56

Du är så magisk med dina ord och igenkänningsfaktorn är hög. Tack fina människa, du och dina söner är grymma ❤

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika - 24 september 2017 20:52

Jag kliver på T-banan vid Gullmarsplan och går in i gången för att fler ska få plats. Inga sittplatser finns men det är ok. Bara jag får hålla i mig någonstans. Nästa station är Skanstull, två passagerare går av och lämnar två lediga säten. För mig g...

Av Ulrika - 13 september 2017 22:58

Året är 2011. Jag och småkillarna är på väg till skolan. -Försiktigt ner för backen! Hinner jag precis ropa innan de försvinner runt kröken. Sekunderna senare kommer Adrian flåsandes: -Mamma! Mamma! Nu är det bacon! John har krockat med en bi...

Av Ulrika - 8 augusti 2017 18:29

"Ingenting är viktigt, När allt känns svårt. Allt faller Och det faller hårt. -Ta emot mig om du kan! ..men ingen hann. alla blickar åt eget håll. Jag reser mig själv För att jag kan. Allt faller Och det faller fort. -Rör mig in...

Av Ulrika - 31 maj 2017 23:47

Att släppa taget om något betungande, är en befrielse. Om man är redo. Bara då. Annars finns grus av tvivel, stick av agg kvar. Om man orkar ta det där andetaget, ett djupt…. Och sen, släppa! Fri! Blotta sin strupe. ”Här! Hugg ...

Av Ulrika - 20 april 2017 16:02

"Mamma, du HAR sett bättre ut!" sa min 12-åriga son till mig igår kväll, sådär typ kl.22:15, på väg ut ur simhallen, kånkandes på syrgastuber och simfenor. -Eh, va? Ursäkta, jag har legat i en klorfylld pool 1,5 timme, UNDER ytan, med ett cyklop ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ ullede med Blogkeen
Följ ullede med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se